Je wilt lekker ontspannen gaan rijden maar eigenlijk ben je heel de rit bezig om je paard onder controle te krijgen. Vooral nu het weer wat frisser wordt kan het zijn dat je paard graag harder wilt en vaker schrikt.  Je wilt meer aan het rijden van oefeningen en figuren toekomen in plaats van dat je paard je alle hoeken van de baan laat zien. Hoe kan je dit oplossen?

Zoek de enge plekken niet direct op. Als je paard erg loperig is en vaak schrikt is het handig om de plekken in de baan die je paard eng vindt een beetje links te laten liggen en er langzaamaan steeds dichter langs te rijden zonder er heel veel aandacht aan te besteden en te belonen bij goed gedrag. Op deze manier zorg je ervoor dat je paard niet onnodig nog meer spanning opbouwt.

Begin met draf en galopwerk. Als je paard bruist van de energie en erg gespannen is kan het goed helpen als je al eerder begint met draf- en galopwerk om je paard zijn overtollige energie kwijt te laten raken. In de draf en galop is het makkelijker om je paard aan het lopen te houden en de spanning af te laten vloeien. Je kan je paard ook voor je erop stapt aan de longe alvast wat laten draven en galopperen.

Praat tegen je paard.  Als je tegen je paard praat kan je hem geruststellen. Doordat je aan het praten ben blijf je zelf doorademen en verstrak je minder in je lichaam. Doordat je zelf meer ontspant zal je paard ook sneller ontspannen.

Houdt je paard bezig. Zorg ervoor dat je er ondanks de spanning toch aan blijft rijden en niet de afwachtende houding aanneemt. Ga voltes rijden op verschillende plaatsen en zodra het kan ook wat schakelen en probeer de hals op lengte te krijgen zodat je de spanning af kan laten vloeien. Je zal merken dat je steeds makkelijker langs de enge plekken kan rijden en meer controle krijgt. En natuurlijk niet vergeten te belonen als je paard het goed doet!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial